Wednesday 1 August 2012

BP PETROL FACİASININ YARALARINI SARAMADI




2010 yılında meydana gelen “BP Oil Spill” krizinin etkileri hala sürüyor. Felaketten sonra ciddi bir imaj çalışmasına girip özellikle çevreci politikalar benimseyen BP’nin ekonomik anlamda hala çalkantılı süreci atlatamadığını gözlemlemek mümkün.

Ben de, 2010 BP krizi hala gündemdeyken,  önce kuruluşla ilgili çıkan güncel haberlere yer vermek, sonra da hatırlamayanlar için “BP Oil Spill” krizini (bir sonraki başlığımda) hatırlatmak istedim.

Krizin güncel ekonomik verilerini yansıtan, dünkü Guardian Gazetesi’nin BP haberinden başlarsam;

Haber, diğer adıyla BP Deepwater Horizon (bu isim aşağıda detaylandırılacaktır) krizinin maliyetinin 847 milyar dolara kadar çıktığı başlığını taşımakta ve şöyle devam etmekte:

BP, Deepwater Horizon felaketi için, toplam kriz maliyetini 38 milyar dolara ulaştıracak olan 847 milyon dolarlık bir bütçe daha ayırdı. Krizin verdiği zararı çıkarmaya çalışmak, ikinci çeyrekteki şirket karının % 35’lik düşüşüyle, BP için oldukça pahalı bir sürece mal oldu. BP başkanı Bob Dudley’in, Britanya’nın en büyük isimlerinden biri olan BP’nin, zedelenen ününü ve finansal kontrolünü tekrar ele geçirdiği iddiasına rağmen, bir analist, BP’nin, aslında yatırımcılara bir sadakat kontrolü yaptığını ileri sürdü.

Son çeyrek dönemin finansal verileri, dava sürecinin de dahil olduğu çeşitli maliyetlerin toplamda artış gösterdiği yönünde. 38 milyar dolarlık maliyet, 4.375 millik sahil yolunu onarım çalışmalarına ayrılan 14 milar doları ve 8.8 milyar dolarlık tazminat gibi ödemeleri de içine alıyor.

Dudley, geçen yıl Ekim ayında yaptığı, BP’nin 2014 itibariyle nakit akışında % 50’lik bir artış olacağına ve durumların normale döndüğüne dair yorumlara dayanarak ayakta kaldığını söyledi ve devam etti:

“Şirketin umutsuz vaziyette olduğunu düşünmüyorum, şayet Gulf of Mexico’da üretim yapılıyor ve 6 gemi faaliyette. Bu gibi şeyler, BP’nin eskisi gibi işinin başına dönmesi açısından oldukça önemli şeyler. BP hala dönüşüm gerçekleştiren bir kuruluş. Biz şimdi çok daha güçlü ve güvenli bir kuruluş inşa ediyoruz.”

30 Hazirana kadar olan 3 aylık süreçte kar marjının 3.7 milyar dolarlık düşüşü, petrol ve gaz fiyatlarının azalmasına, sorunlu Rus ortaklığı üzerinde beklenenden daha yüksek bir vergi miktarına da yansıdı.

Marketplace Business internet sitesindeki BP haberleri ise, BP’nin son çeyrek dönemdeki güncel durumunun farklı ağızlardan yorumlanmasına yönelik.
Stephen Beard’ın yorumu şöyle:

“ BP, artan gemi güvenlik bakımından dolayı daha az petrol pompalamakta. Ek olarak, tazminat faturası da artış gösteriyor. Şirket, 850 milyon dolar daha ek bir bütçe ayırdı; fakat şimdi çok daha büyük bir sıkıntı havuzunun içinde, yukarı çıkmak için çırpınır vaziyette.

Nick McGregor’un yorumu şu şekilde:

“BP her cepheden dönüp şunu söylemek zorunda: ‘ Şu anda sahip olduklarımız, eskiden sahip olduklarımıza değmez.’ BP’nin azalan değerleri göz önüne alındığında, şirket, karından 5 milyar dolar kesti. BP gittikçe daha kırılgan oluyor.”

No comments:

Post a Comment